skip to Main Content

Travelport стана първият GDS, който предлага NDC съдържание

Първите билети бяха издадени от британска агенция

 

Лангли, Англия, 23-ти октомври, 2018: Travelport, водещата платформа за продажба на туристически продукти, стана първият GDS оператор, в който бе завършена реална резервация за полети, посредством NDC стандарта, утвърден от IATA. Първата транзакция беше направена от британската агенция Meon Valley Travel на 19-ти октомври, за полет от Лондон до Милано на голяма европейска авиокомпания. Резервацията е направена в последната версия на платформата за туристически агенции Travelport Smartpoint. Новият технически стандарт позволява резервации да се правят за всякакви услуги на авиокомпаниите, без да се начислява допълнителна такса.

Авиоиндустрията разработва NDC стандарта от 2012 година, с цел по-персонализирано предлагане към агенциите и установяване на по-близка връзка между авиокомпаниите и клиентите. Travelport предлага от няколко години вече в своята платформа богати визуални изображения и подробна информация за тарифните нива на авиокомпаниите. От този продукт на Travelport са се възползвали вече над 270 превозвача, а към момента 90 авиокомпании разпространяват през него над 339 допълнителни услуги. Новият NDC стандарт на Travelport e подобен на този, който вече се използва при API връзката с над 20 ниско-тарифни авиокомпании.

През февруари 2018 Travelport публикува своя План за разработване на първоначалния набор от NDC продукти, а по-рано, през декември 2017, стана първият GDS получил 3-то ниво на сертификация от IATA. Това е нивото, което е необходимо да има всяка организация, която иска да предлага ключови функции в NDC, като предоставяне на оферта (offer) и за създаване на резервация (order).

В следващите месеци, тази първа версия на NDC технологията, лансирана тази седмица, ще започне да се използва от все по-голям  брой агенции и авиокомпании. Ще последват също така няколко нови версии и подобрения, включително версията за онлайн агенции, очаквана през 2019.

Имайки предвид сложността на разработването и внедряването на NDC стандарта, Travelport разчита много на своето сътрудничество с широк кръг агенции и авиокомпании в глобален мащаб.

Гордън Уилсън, президент и изпълнителен директор на Travelport, каза: „Това е забележителен момент в историята на дистрибуцията на авиокомпаниите. Щастливи сме, че сме в челните редици при настъпването на ерата на NDC. В реализацията участваха много опитни експерти и аз искам да благодаря на колегите си в Travelport, а също и на компаниите, които работят с нас. Все още сме в началото и NDC технологията ще продължи да се развива. Този процес ще отнеме време и ние ще се учим от практическия опит, който трупаме.“

В същото време ние продължаваме да предлагаме цялостна глобална платформа за продажба на туристически услуги, способна да обработва бързо огромни обеми от търсения и резервации на световните доставчици и агенции.“

Алекс Попович, старши вицепрезидент на IATA, Финасови и дистрибуционни услуги, коментира: „Поздравления за Travelport за реалзирането на първата NDC-резервация през тяхната платформа. Това е значителна крачка напред към новата ера на дистрибутиране на продуктите на авиокомпаниите. С нетърпение очакваме да продължим да работим с Travelport.”

Колин Боди, Корпоративен директор в Meon Valley Travel, добави: „Горди сме да бъдем първата агенция, направила NDC резервация в предпочитания от нас GDS. Новите технологии винаги са били важни за нашия бизнес и за нас е чест да бъдем избрани за партньор в този забележителен момент.“

 

Back To Top